Wczoraj aromat pierników, dziś kuszący zapach kapusty na żeberkach z grzybami – w złotoryjskim Rynku zaczął się trzeci dzień Jarmarku Mieszczańskiego. I wielkie gotowanie świątecznej potrawy, którą doprawi osobiście znany kucharz Jakub Kuroń.
Na razie trwa krojenie składników na gorące „danie dnia”. – Mamy przygotowane 20 kg łopatki, 15 kg żeberek, 50 kg kapusty, do tego dużo grzybów suszonych, śliwki, cebula i czosnek. Wszystko przyprawimy tymiankiem i majerankiem. Będzie pyszne – uśmiechają się panowie Robert, Jacek i Paweł z Kuźni Dobrego Smaku, którzy uwijają się, szykując kuchnię z wielką patelnią dla Jakuba Kuronia. To on zwieńczy kulinarne dzieło.
Poczęstunek kapustą upichconą na złotoryjskiej starówce ok. godz. 13. Kucharze przygotują 100 kg potrawy, której powinno starczyć na jakieś pół tysiąca porcji.
A zanim dojdzie do degustacji, władze miasta i rzemieślnicy będą świętować w Rynku Dzień Kupca Polskiego. Uroczysty korowód ulicami miasta ruszy w południe, później będzie prezentacja eksponatów kupiectwa. Wcześniej , o godz. 11, na Jarmarku pokaże się sokolnik z sowami. O 11:30 zatańczą młodzi artyści z zespołu WOW!, godzinę później wystąpi zespół Złote Nutki.
Otwarte są już również kramy, na których można się zaopatrzyć na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Zapraszamy na Rynek, bo ostatni dzień Jarmarku Mieszczańskiego, zorganizowanego przez Urząd Miejski w Złotoryi, zapowiada się apetycznie.
![]()





Filtry