Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Złotoryi apeluje o ostrożność i rozwagę przy zbieraniu grzybów.
W naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności. Wśród nich występują grzyby jadalne i grzyby trujące. Te drugie mogą być przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. Podstawowa wiedza jak również zachowanie dużej ostrożności przy ich zbieraniu jest bardzo potrzebna.
Jak się przygotować do grzybobrania:
• odpowiednie ubranie: bluza lub kurtka, spodnie z długimi nogawkami, peleryna przeciwdeszczowa, kalosze lub buty z wyższą cholewką, czapka lub kapelusz – zabezpieczy nas przed wilgocią oraz ukąszeniem owadów i żmij;
• koszyk na grzyby, najlepiej wiklinowy (w foliowej reklamówce grzyby zaczynają parować, co sprzyja ich psuciu);
• nożyk do oczyszczania grzybów (zbierając grzyby delikatnie je wykręcamy z podłoża, a pozostałości ściółki czyścimy za pomocą noża);
• środek odstraszający owady (stanowi dodatkową ochronę przed komarami i kleszczami).
Należy pamiętać!
• aby zbierać te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
• początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
• zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
• nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów, tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu przy drogach o dużym natężeniu ruchu (grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia);
• aby nie zbierać i nie niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
Zatrucia grzybami
Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych.
Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach.
Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:
• nudności,
• wymioty,
• ból brzucha i głowy,
• podwyższona temperatura ciała.
Przy zatruciu grzybami objawy mogą być podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego.
Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn. Grzybów w ogóle nie powinny jeść małe dzieci.
Pierwsza pomoc w przypadku podejrzenia zatrucia grzybami
Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112 (ewentualnie przewieźć chorego do szpitala).
Czekając na pomoc medyczną można sprowokować wymioty.
Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu. Zabezpieczyć (ewentualnie) obierzyny z grzybów (celem diagnostyki laboratoryjnej), ułatwimy w ten sposób rozpoznanie gatunku grzyba, który wywołał zatrucie, co umożliwi zastosowanie właściwego leczenia.
Należy zbierać grzyby, co do których ma się całkowitą pewność. Jeżeli są wątpliwości, należy przynieść grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.
Informację można uzyskać w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Złotoryi przy ul. Staszica 22, od poniedziałku do piątku w godz. 730-1300.
fot. Pixabay